🏠 Welkom bij Imkerij BibiBij

Geschreven door Bij Bella, werkbij en woordvoerster


Hoi zoemvriend,



Wat leuk dat je bij ons bent komen kijken!


Ik ben Bella, werkbij van beroep, en ik neem je mee in onze zoemende wereld vol bloemen, zorg en… honing natuurlijk! Samen met duizenden zussen werk ik elke dag hard om nectar te verzamelen, stuifmeel te kruien en heerlijke honing te maken. Maar we doen dat niet alleen.


We wonen in fijne houten kasten, verspreid over tuinen en zelfs bij het spoor (ja echt! heel spannend!), en we worden liefdevol verzorgd door onze twee favoriete mensen: Marcel en Bibi.


Hier bij Imkerij BibiBij draait alles om rust, aandacht en liefde voor de natuur. Geen haast, geen machines, geen poespas. Alleen wij bijen, bloemen, zonlicht en een beetje hulp van onze imkers.


Dus leun achterover, neem een kopje thee (met honing misschien?), en ontdek wat wij allemaal maken, beleven en delen.

Welkom in onze bijenwereld! 🐝💛

Over onze mensen – Marcel en Bibi

Geschreven door Bij Bella


Je hebt ze misschien al gespot op een foto, of in het echt als ze bij onze kast langskomen. Ze zijn een beetje groot, kunnen niet vliegen, maar ze bedoelen het héél goed: onze imkers, Marcel en Bibi.


Marcel is de grote denker en doener. Overdag rijdt hij als hoofdconducteur op treinen door het hele land — maar in zijn hart is hij net zo goed een bij: nieuwsgierig, oplettend en dol op bloemen. Hij weet precies wanneer het tijd is voor een nieuwe honingkamer, houdt onze huizen schoon, en spreekt onze taal. Nou ja, bijna dan.


Bibi is rust en zorg in één mens. Ze kijkt altijd of alles klopt: of het etiket recht zit, of de honing helder is, of de kast goed sluit. Ze praat niet veel, maar als ze er is, voel je je veilig. Een beetje zoals een stille koningin.


Samen zorgen ze voor ons alsof we familie zijn. En weet je wat? Zo voelt het ook. Wij maken de honing, maar zij zorgen ervoor dat die terechtkomt bij mensen die ervan genieten. En dát is wat Imkerij BibiBij zo bijzonder maakt.

"Bijenwijsheden met een vleugje honing"


🍯 "Eén theelepel? Serieus?!" – vertelt door Jonkie Jip


> “Wist je dat één bij in haar hele leven maar ongeveer één theelepel honing maakt? Eén! Daar vlieg je dus wekenlang voor heen en weer! Bizar, hè? En toch lukt het ons samen om héle potten vol te krijgen. Teamwerk!”



🌼 "Blauw is niet zomaar mooi" – legt uit Scoutje Fladder


> “Wij bijen houden van blauwe en paarse bloemen. Niet omdat we fan zijn van lavendelblauw of hyacint-paars, maar omdat we die kleuren gewoon veel beter kunnen zien. Slim bekeken van de natuur, hè?”



👑 "Ze legt er duizenden!" – zegt Crèche-bij Cis


> “Onze koningin? Die is echt een machine. In het hoogseizoen legt ze tot 2.000 eitjes per dag! Gelukkig help ik met de verzorging van alle kleine larven. Ze hebben elk hun eigen wiegeliedje, hoor!”



🍽️ "Geen bloemen, geen eten" – benadrukt Bij No. 97


> “Zonder ons bijen zouden jullie mensen één op de drie happen voedsel moeten missen. Geen appels, geen tomaten, geen amandelen. Denk daar eens aan als je weer tegels in je tuin legt…”



🎯 "Ik vlieg op de zon" – legt uit Wegwijsbij Jet


> “Je denkt misschien dat we zomaar rondzoemen, maar nee hoor. Ik vlieg met mijn zonnewijzer en geursporen. Zelfs als ik kilometers ver ben, weet ik de kast terug te vinden. Altijd.”



💃 "Dansen voor data!" – zegt Trombij Ties


> “Als we goeie bloemen hebben gevonden, doen we een dansje in de kast — letterlijk! De waggeldans vertelt hoe ver en in welke richting de nectar te vinden is. Ritme, baby!”



🔍 "Te nat? Terug de cel in!" – bromt Inspectiebij Stip


> “Ik proef elke cel. Als de nectar nog te vochtig is, moet het gewoon verder indikken. Wij slaan pas honing op als ‘ie perfect is. Ik keur alles zelf. Geen slappe troep in mijn kast.”



🛌 "Wij rusten ook" – fluistert Bij Bella


> “Wist je dat wij bijen ook slapen? We hangen dan een beetje stil, kopje naar beneden. Geen gesnurk, hoor — alleen een zachte zoem van tevreden rust.”




🏺 "Honing bederft nooit!" – weet Beppie


> “Echte honing? Die blijft jarenlang goed. Als je ‘m verzegelt en droog houdt, kun je ‘m over duizend jaar nog eten. Beetje zonde van de pot, maar het kán!